Üdvözlünk a weboldalon!

Kirándulás lehetőségek a környéken

Lillafüred Függőkert

A Palotaszálló egy meredek emelkedő tetején található, ennek megerősítésére alakítottak ki egy támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert. Itt található az Anna mésztufabarlang, a József Attila-szobor és az ország legmagasabb (20 méteres) vízesése, valamint István főherceg látogatásának emlékoszlopa.

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

www.laev.hu

46/530-593

Indulási állomása Miskolcon, a Kilián városrészben van és Garadnáig közlekedik; télen fűtött kocsikkal. Megrendelésre egy szárnyvonalon Andó-kút felé is elmegy a vonat. Lillafürednél két alagút található a vasútvonalon.

Anna mésztufabarlang

www.bnpi.hu

46/334-130

Mészkövei növényi mintákat őriznek, kialakulása miatt világritkaság.

István-barlang

www.bnpi.hu

46/334-130

A környék legnagyobb cseppkőbarlangja; látnivalói a Nagyterem, a Kilátó és a Színházterem. Egyes termeiben légzőszervi betegeket gyógyítanak.

Szeleta-barlang

46/350-425

Lillafüredről egy meredek emelkedőn közelíthető meg. Kadic Ottokár feltárása alatt több százezer éves pattintott kőeszközöket találtak, melyek készítőit a barlangról Szeleta-kultúrának (tudományos szóhasználatban: seletien) nevezte el.

Hámori-tó

Hámori-tó a Garadna völgyében, a Szinva patak mésztufa gátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett. A tó másfél kilométer hosszú, helyenként meglehetősen mély. A tavon nyáron csónakázásra és vízibiciklizésre van lehetőség. A tó egyik partján Bánkútra vezető autóút, a másikon festői sétány található.

Herman Ottó-emlékház

www.hermuz.hu

46/370-703

Herman Ottó élete végén gyakran időzött gyermekkora színhelyén, az akkori Alsóhámorban, Pele-lak nevű üdülőjében, amely ma emlékháza.

Fehérkőlápa

A Lillafüredet rejtő völgy délkeleti oldalán található terület elnevezése, mely nevét egy nagyszerű kilátást biztosító szikláról (Fehérkő) és az alatta fekvő, meredek esésű, a fennsíkra vezető, völgyszerű hegyoldalról (lápa) kapta.

Pisztrángtelep

www.pisztrangtelep.fw.hu

46/370-922

Lillafüredtől néhány kilométerre, a Garadna völgyében pisztrángtelep található, egy bő vizű forrásnak köszönhetően. A látogatók itt friss sült halat is fogyaszthatnak; sokan járnak vásárolni is ide.

Fátyol-vízesés

www.szalajkavolgy.lap.hu

46/411-581

A Fátyol-vízesés a Heves megyei Szilvásvárad fölötti Szalajka-völgy egyik fő neve zetessége; hazánk egyik kiemelkedő természeti szépsége. Nevét egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról; mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta.

Szabadtéri Erdei Múzeum

www.egererdo.hu

46/355-112

A számos eredeti ritkaság mellett megtekinthetők szarvas-, őz-, muflontrófeák, Mária Terézia 1766. évi osztrák erdőrendtartása; L. Hőnig 1887-ben készített vadászati térképe; a Bükk és Mátra volt erdőbirtokosainak névsora; okiratok, diplomák. Vadászfegyverek, erdészeti szerszámok, famegmunkáló eszközök, a térség legfontosabb talajtípusainak és a különböző fafajtáknak, fabetegségeknek a bemutatása; rügygyűjtemény. Megismerkedhetnek az erdészeti szempontból fontos rovar- és állatvilággal.

Istállóskői-barlang

Az Istállóskői-barlang egyike a négy, Magyarországon biztos és alapvető leletegyüttest szolgáltató barlangnak (Diósgyőr-tapolcai, Istállóskői, Peskő-barlang, Szeleta-barlang). Az Istállóskői-barlang a Bükk legmagasabb csúcsa, a 959 m magas Istállós-kő oldalában nyílik 609 m magasan. A barlanghoz szerpentin jellegű turistaút vezet föl a Szalajkaforrás mellől.

Szilvásváradi erdei vasút

www.kisvasut.hu

46/355-197

A vonatok a Szalajka-völgyből, a Szalajka-Fatelep állomásról indulnak. Az állomásépületben fotók formájában mutatják be a vasút több mint 100 éves történetét.

Bánkút sípályákkal

www.bankut.hu

46/390-135

Nyolc lesiklópályán, négy húzó, négy tolókaros sífelvonóval rendelkezik, hótaposógépek biztosítják a kiváló síelési lehetőségeket. A nehéz, közepes, valamint a tanulópálya között válogathat ki-ki tudásának megfelelően. A sífutóknak három kijelölt sífutópálya áll rendelkezésére a Bükk-fennsík legszebb részén.

Bélapátfalvi ciszterci apátsági templom és monostorrom

www.belko-turizmus.hu

A Bél-kő lábánál található, Magyarország egyedüli épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma nemzetközileg is elismert műemléki és történeti nevezetesség, amely 1232-ben épült.

Bél-kő

www.bukkpont.hu

Megközelíthető: Bélapátfalváról a csúcsra vezető bélkői tanösvényen (az apátságtól indulva), illetve a fennsík irányából a Bélkő-nyak érintésével. A hegy fehér sziklái 100 millió évvel ezelőtt emelkedtek ki az eltűnő őstengerből. Magasba törő, éles peremű sziklák tövében ritka, védett növények bújnak meg. Hazánkban egyedül itt található meg a fokozottan védett szirti pereszlény, és az országosan csak két másik helyszínről ismert, fokozottan védett korai szegfű és a magyarföldi husáng.

Bükkszentlászló

Kis hegyi település a Bükki Nemzeti Park határán. Csendes, erdős környezet, a falusi üdülés lehetőségeivel.

Csipkéskút

A Szilvásváradi Állami Gazdaság építette ki az 50-es években, amikor a lipicai ménes csikóállományának kellett Lipicához hasonló körülményeket biztosítani. A telep és a ménes, a csikók megtekintése - főleg nyáron - ajánlott program lehet.

Petőfi kilátó

A 956 méter magas kilátóból lenyűgöző, 360 fokos panoráma nyílik a Felvidék és a Bükk hegyeire.

Lillafüred

A Bükk egyik gyöngyszeme. Változatos, sokszínű kínálatával - cseppkő-, mésztufabarlang, a Hámori-tó, vízesés - a palotaszálló impozáns épületével több évtizede kedvelt kiránduló- és üdülőhely.

Szilvásvárad

Bükki Nemzeti Park nyugati kapuja, a hozzátartozó Szalajka völgy az egyik szigorúan védett területe. A falu sokszínű látnivalója közül csak néhányat emelünk ki: az Erdei Múzeumok, az Orbán ház kiállítása, a Lipicai ló történetét bemutató kiállítás, műemlékek, maga a lipicai ménes, a pisztrángtelep, az élővad bemutató, sportlétesítmények stb. A falu területén igen sokrétű a szállásférőhely kínálat - kemping, fogadó, panzió, szálloda, üdülőházak. A Tótfalusi völgyből indul az az erdőgazdasági út, amely felvisz a Fennsíkra, így Bánkútnak is ez az egyik megközelítési lehetősége.