A turistaház

A turistaház

A Fehér Sas Panzió régen és ma

Turistaház a Fehér Sas Panzió régmúltjából1930 áprilisában Pallavicini Alfonz Károly őrgróf 1045 négyszögöl területet menedékház építésének céljára, 25 évi használatra átengedett a Diósgyőri Egyesületnek a bánkúti turistaház megépítésére, ami 33 000 pengőbe került.

Pallavicini építőanyaggal és fuvarral, a Diósgyőri vasgyár pedig építőanyaggal segítette az építkezést. Ennek eredményeként a házat 1930. október 26-án használatba vették, 1931 pünkösd vasárnapján pedig ünnepélyesen felavatták. Hangulatos petroleum világítás, hideg-meleg ételek, italok várták a természetjárókat.

A bánkúti Fehér Sas Panzió régen és maA Bükk egyik legszebb helyén a Bálvány és a Borovnyák nyergében, festői környezetben, a kirándulók és síelők központja lett. A kiváló hóviszonyoknak köszönhetően megélénkült a télisport. Sorra épültek a sípályák, a Bánkút Síklub, a Justitia Sportegyesület melegedőháza.

Bár a II. világháború után rövid időre bezárták, a 60-as években újabb fejlesztések után újra népszerű lett, ekkor épült ki a vízvezeték, fürdőszobák, villanyvilágítás és tágas étterem.Fehér Sas Panzió történelméből

A 90-es években Bánkút a magyar télisportok fellegvárának számított.

A turistaház legutóbbi felújítása 2010-ben történt, ekkor már a XXI. század igényei szerint.

Az éttermet és a fűtésrendszereket energia hatékony eszközökkel szerelték fel, minden szobához épült fürdőszoba. A panzió teljes területén van WIFI elérés, a szobákban LCD TV és DVD. Egy dolog azonban nem változott, a Fehér Sas továbbra is minden csepp vizét tisztavizű forrásból nyeri, amit bátran ajánlunk fogyasztásra vendégeinknek!

 

 

 

S5 Box